Terug naar het terras van de Oranjebar

Het is zover: op 28 april mogen de terrassen weer open. Dat heeft het kabinet op 20 april bekendgemaakt. Wat zijn de nieuwe regels en hoe ga je hiermee om?

 

Na een periode vol tegenstrijdige mediaberichten hing er ineens goed nieuws in de lucht en inmiddels is het hoge woord eruit: de terrassen mogen weer open Het hoe en wat van de heropening:

De regels

De heropening gaat gepaard met regels om de kans op coronabesmettingen te beperken.

 • De terrassen mogen op 28 april open (net als de winkels).
 • Toegestane openingstijd is van 12.00 tot 18.00 uur.
 • Het is verplicht om te reserveren. Dat mag voor maximaal 2 personen. Kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden zijn uitgezonderd van dit maximum. Reserveren aan de deur mag.
 • Maximaal 2 personen per tafel, op 1,5 meter afstand van elkaar. Ook hier geldt een uitzondering voor kinderen tot en met 12 jaar en personen uit hetzelfde huishouden.
 • Met kuchschermen tussen tafels mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter afstand van elkaar gezet worden.
 • Er mogen maximaal 50 mensen op het terras zijn, ongeacht de grootte.
 • Het personeel moet de gezondheid van de gasten verifiëren en contactgegevens vragen, zodat bron- en contactonderzoek mogelijk is indien nodig.
 • Entertainment op of rondom het terras (zoals liveoptredens) is niet toegestaan.
 • Zelfbediening is niet toegestaan.
 • Gasten mogen alleen naar binnen voor toiletbezoek, voor de garderobe of om te betalen. Een mondkapje is binnen verplicht.
 • Stimuleer contactloos betalen.

Met slechts een week te gaan tot de heropeningsdatum, treffen terraseigenaren en dus ook Oranjebar uitbater Peter van den Broek snel de laatste voorbereidingen en hopen op veel zonnige dagen.

De praktijk

Voor Peter van den Broek van de Oranjebar in Mariahout was de persconferentie goed nieuws: “Ik kan niet wachten om mijn vaste gasten weer te zien, daar kijk ik echt naar uit.” Over de gekozen versoepelingen en hoe deze in de praktijk uit zullen pakken, heerst bij “Peerke” desondanks wel twijfel. “Begrijp me niet verkeerd. Ik ben er hartstikke blij mee, maar het is niet ideaal.”

Met name de gekozen sluitingstijd roept vragen op. “Om 18 uur ’s avonds moeten sluiten, is voor ons dan ook niet prettig. Ik had liever 20 of 21 uur gezien. Mensen komen hier vaak even zitten als ze om 17 uur uit hun werk komen en dan moet je ze een uur later weer weg sturen.”

Voorbereiding

Op de vraag of hij nu snel van alles moet gaan voorbereiden en aanpassen, reageert Peter van den Broek nuchter. “Er is niet veel anders aan de regels dan vorig jaar. We blijven doorgaan zoals we toen ook deden. Ons terras staat ruim opgesteld met anderhalve meter afstand en we proberen ons netjes aan alle regels te houden. Meer kun je niet doen. Het heeft geen zin om je boekje te buiten te gaan en jezelf in de voet te schieten.”

Wel benadrukt “Peerke” dat hij daarmee niet bedoelt dat hij zomaar de regels overtreedt. “Het is een kwestie van denken in oplossingen en compromissen. Als ze het hier niet mogen, gaan ze het toch wel ergens anders doen. Dus als er maximaal 2 personen aan een tafel mogen zitten, maar er komt een groepje van 4, dan kijk ik liever naar wat wel kan. Zet ze aan 2 tafels die bij elkaar in de buurt staan en je zit weer goed, maar ik denk dat een hoop valt of staat bij hoe je het brengt naar de klant. Wij hebben de ruimte om het terras ruimer op te zetten dan nodig, maar als je het overdrijft wordt het ongezellig en lopen mensen door naar terrassen die wel een oogje dicht knijpen. Terwijl wij het net zo hard nodig hebben. Daarom gaan we kijken hoe we het samen met de klanten zo veilig, maar ook zo gezellig mogelijk kunnen maken.”

Oranjebar

Oranjeplein 7
5738 AP Mariahout

Openingstijden

Maandag
Op afspraak

Dinsdag t/m Donderdag
20.00 tot 02.00 uur

Vrijdag & Zaterdag
20.00 tot 03.00 uur

Zondag
14.00 tot 02.00 uur

Socials

© COPYRIGHT ORANJEBAR – WEBSITE DOOR CREATIEVELINK